Yaz aylarındaki doğal ve sağlıklı sebzelerin bazılarını kış ayı için saklarız. Her sebzenin saklama şekli farklılık göstermektedir. Yaz ayının bitimine doğru her evde bir domates sos telaşı ve kokuları yayılmaya başlar. Fakat sosu hazırlamak için bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir. Sizler için uzun süre bozulmayacak ve çok lezzetli olacak bir tarif hazırladık.
Kışlık Domates Sosu Zamanı mı?
Kış vakti için yapılan hazırlık için en verimli zaman Ağustos ayıdır. Ağustos ayının ortalarında en güzel sosluk domatesler piyasaya çıkmış olur. Türkiye'de genellikle okullar açılmadan önce turşu ve sosluk zamanı biter. Eylül ayının başlarında da son hazırlıklar devam eder. Ağustos ve Eylül zamanları için tam anlamıyla sos zamanıdır diyebiliriz.
Kışlık Domates Sosu Tarifi! Evde En Sağlıklı Tarif!
En güzel tarifi kışın yemeklerin içeriğinde kullanmanız, makarnalara eklemeniz için vereceğiz. Kış aylarında hormonlu ve doğal üretilmeyen domateslere karşın hazırlığınızı siz de yazdan yapın. Sosları saklamanın en doğal ve doğru yöntemi cam kavanozlardır.
Kış ayında hazırlığınız sosları isterseniz menemen içine isterseniz de yemeklerinize hazır bir şekilde ekleyin. Hazırlanan soslarda hiçbir tat eksiği olmayacak bir tarif vereceğiz.
Kışlık Domates Sosu Malzemeler:
5 kilogram armut domates
1 yemek kaşığı tuz
4,5 yemek kaşığı sıvı yağ
Hazırlanışı:
Hazırlanışı için öncelikle 5 kg domatesi iyice yıkayın. Kavanozda saklayacağımız besinlerin temiz olması son derece önemlidir. Yıkanan domateslerini kabukları soyulmadan kesme tahtası yardımı ile doğrayın. Bir domatesi 4, 6 parçaya bölmeniz yeterlidir.
Sonrasında geniş bir tencereye doğradığınız domatesleri ekleyin ve pişmeye bırakın. Herhangi bir su eklemesi yapmayacağız. Piştikçe domatesler suyunu salacaktır. Biraz sulanan domateslere tuzunu ve yağını da ekleyin. Yaklaşık 35, 40 dk kaynayan domatesleri yumuşayınca ateşten alın.
Ezici mikser yardımı ile istediğiniz kıvama kadar ezin. Sonrasında tamamen temizlenmiş cam kavanozlarınızı sıcak su ile yıkayıp doldurun. Kapakların yeni ve açılmamış olması gerekir. Yine kapakları da sıcak su da bekletmelisiniz. Kavanoz kapağını 2 geri bir ileri yöntemi ile sıkıca kapatın. Ters çevirip 24 saat boyunca kımıldatmadan bekletin ve sonrasında düz hale getirip serin bir yerde saklamaya bırakın.
Kaynak: Haber Merkezi