İtalyan sanatçı Luciano Garbati tarafından kadın gücünü destekleyerek yeniden tasarlanan Medusa heykeli gündeme gelmesiyle hikâye yeniden başladı…
Kötülüğe Uğradı, Kötü Oldu
Sanatçı Garbati kadın şiddetlerini kınayarak, bir kadın nasıl düşünür diye empati yaptı ve Perseus'un "Zafer” diye tasvir edişini reddetti.
Medusa, tecavüze uğramasaydı bir canavara dönüşmezdi. Sadece kendini korumak isteyen her kadın gibi ona bakanları taş ediyordu. Garbati'de kafası kesilen Perseus olsaydı nasıl olurdu diye yeniden tasarı oluşturdu.
Sadece Kendini Savunmak İsteyen Bir Kadın
Bu kez Medusa, Perseus'un kafasını kesmişti ancak "Kahraman” olarak anılan Perseus'un gözlerindeki zafer, kin ve mutluluk duyguları yerine onun yüzünde, kendisini savunmaya çalışan kadın ifadesi vardı.
Athena'nın desteğiyle Perseus tarafından başı kesilen Medusa, aynı şeyi yapmak zorunda olsaydı, kendisini savunmak için savaşmaya kararlı ve öfkeli bir Medusa olurdu. Garbati, bu düşünceleriyle heykelinde yüzünde o ifadeyi yansıttı.
Garbati: Kaderini Değiştirmek İstedim
Garbati "Bir heykeltıraş olarak Medusa'ya farklı bir kader verebileceğimi hissettim. Perasus ile olan savaşının tersine bu savaşın sonucunu gösteren bir heykel hayal ettim. Bu savaştan sonraki anı, kadın gözüyle hayal etmek zorunda kaldım. Bir yazar, karakterinin tam bir resmini verebilir, figüratif heykel ise tek bir bakışta anlatıların ve karakterlerin tam bir tasvirini vermek zorundadır”