Akciğer kanseri, her yıl yaklaşık 1,8 milyon ölüme neden olarak dünyanın en yaygın kanser ölüm sebebi olarak biliniyor. Özellikle hastalığın ileri evrelerinde hayatta kalma oranları oldukça düşük. Bu bağlamda, mRNA teknolojisi kullanarak geliştirilen BNT116, vücudu kanser hücrelerini tanıyıp yok etmesi için yönlendirmeyi amaçlıyor. Aşı, bağışıklık sistemini KHDAK hücrelerini hedef alacak şekilde eğitiyor ve bu sayede kanser hücrelerinin yeniden ortaya çıkmasını önlemeyi hedefliyor.
7 Ülke Arasında Türkiye'de Yer Alıyor
BNT116'nın klinik denemeleri, Faz 1 aşamasında olup, İngiltere, ABD, Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye dahil olmak üzere yedi ülkede gerçekleştiriliyor. 34 araştırma merkezinde yapılan denemelerde, cerrahi veya radyoterapi öncesi erken evre hastalıklar ve nükseden kanser vakalarından oluşan yaklaşık 130 hasta yer alacak.
Aşı, Covid-19 aşılarına benzer şekilde mRNA teknolojisi kullanıyor ve KHDAK'ten alınan tümör belirteçlerini bağışıklık sistemine tanıtarak, kanser hücreleriyle savaşmasını sağlıyor. Bu yöntem, sağlıklı hücrelere zarar vermeden bağışıklık tepkisini güçlendirmeyi ve kemoterapiye göre daha güvenli bir tedavi süreci sunmayı hedefliyor.
İlk Aşı 67 Yaşındaki Yapay Zeka Uzmanı Oldu
İlk aşılama işlemi Londra'da gerçekleştirildi. 67 yaşındaki Janusz Racz, Birleşik Krallık'ta aşıyı yaptıran ilk kişi oldu. Mayıs ayında kanser teşhisi konan ve tedavi gören yapay zeka uzmanı Racz, "Aşı denemesine katılmak benim için kolay bir karar oldu. Bilim insanı olarak, tıpta ilerlemenin bu tür araştırmalara katılmakla sağlanabileceğine inanıyorum" dedi. Racz'a, tedavi sürecinde ilk gün altı ardışık enjeksiyon yapıldı ve tedavi, altı hafta boyunca haftada bir, sonrasında ise 54 hafta boyunca üç haftada bir devam edecek.
Bu gelişme, akciğer kanseri tedavisinde yeni bir umut ışığı olarak değerlendiriliyor ve gelecekte birçok hastanın yaşam kalitesini artırma potansiyeline sahip.
Kaynak: Haber Merkezi